Geri dön
Direksiyon Eğitimi
Düz Vites Araç Kullanımı
Düz vitesli araçlarda ileri vitesler tüm otomobiller de aynı şekildedir. Boş vitesten 1. vitese almak için debriyaj pedalına basılır ve vites topuzu önce sürücü tarafına doğru 1. ve 2. vitesin bulunduğu kısmı bir duvar gibi düşünürsek, yan duvara yaslayana kadar çekilir, sonra öne ileri doğru itilerek alınır.
1 den 2. vitese almak için sol taraftaki duvara dayalı şekilde arkaya kadar çekilir.
2 den 3. vitese almak için vites topuzu hafif öne itilerek Boşa alınır ,sonra düz öne ileri doğru itilerek 3. vitese geçirilir.
3 den 4. vitese almak için vites topuzu dümdüz arkaya doğru çekilir.
4 den 5. vitese almak için önce vites topuzu hafif öne itilerek boşa alınır, sonra vites topuzu sağ tarafa doğru yan itilerek duvara dayanır, sonra öne doğru itilerek 5. vitese geçer.
Geri vites araçlarda farklı yerde olabilir. Genelde eğitim verdiğimiz araçlar mandallı sol ileri şeklinde ya da 5. vitesin tam karşısındadır. Geri vitese almak için araç önce boşta olması gerekir. Daha sonra 5. viteste gibi sağ tarafa doğru yan itilerek duvara dayanır, sonra arkaya doğru çekilerek geri vitese alınmış olur
PEDALLAR
Sol ayak debriyaj pedalını kullanır, Ayak topuğunu yere değdirmeden diz ile beraber kaldırılır. Sağ ayak hem fren hem gaz pedalını kullanır, frenin altında ayak topuğu yere sabit durur, ayağı kaldırmadan sadece parmakların ucu ile gaz ve frene basılır.
Debriyaj: Debriyaj motorunuz da ki kuvveti tekerleklere iletmek için kullanılan bir alettir. Her vites değiştirilirken kullanılır. Bunun dışında kullanılmaz. Çok basit ve kolay bir amacı olan debriyajı doğru kullanmayı öğrenelim. Sağ Ayak topuğu muzu yere destek yaparak kullanmayalım Debriyajı sert ve aniden bırakmayalım. (Ama basarken birden basabiliriz)
Gaz: Gaza kesinlikle birden bire ani basmayın, azar azar basın. Ayrıca gaz pedalını basarken motorun sesini dinleyin, göstergelerdeki motor devir göstergesi gaz pedalını bağlı olarak çalışır.
Fren : Ayak freni bütün tekerleklerin aynı anda frenlemesini sağlar. Araçlarda Westinghause veya ABS fren sistemi bulunur. ABS fren sistemi daha iyidir.Yağışlı havalarda daha emniyetlidir ve tekerleklerin kızakla masını önleyerek direksiyon hakimiyeti arttırır.
Direksiyon Simidi
Direksiyon: Direksiyonu 9'u 15 geçe, A ve B noktaları durumunda tutun ve içten çevirmeyin. 10 u 15 geçe de tutabilirsiniz. Direksiyonu sıkmayın suyunu çıkarmayın, ona gerektiği kadar yön verin. Eğer direksiyonu sıkarsanız onu yönlendiremezsiniz.
KOLTUĞA DOĞRU OTURMA ŞEKLİ
Aracın ön koltuğuna oturduğunuz zaman sırtınızı koltuğa dayayıp kolunuzu öne doğru uzatın. Bileğiniz direksiyon simidinin üst kısmının saat 12 noktasına değecek şekilde koltuğu ayarlayın. (Koltuk sırtı 20 derecelik açı ile arkaya eğimli olması gerekir.)
İleri-Geri ayarı
Yükseklik ayarı
Sırt Yaslanma eğim ayarı
Baş dayanağının yükseklik ve eğim ayarı
Kontak Anahtarı
Uzaktan kumandalı anahtar
Anahtarın açılması
Aracın kilitlerinin açılması
Aracın basit ve süper kilitlenmesi
Sol ve Sağ Geriyi Görme Aynaları
Ayna ayarlarını yapmayı unutmayınız. Araç içi geriyi görme aynası arka camın tamamını görecek şekilde ayarlanır.
Sol ve sağ geriyi görme aynaları ise aracınızın ön ve arka kapı kolunu yüzde 5 oranında ve yolu görecek şekilde ayarlanır.
ARACA BİNİLDİĞİNDE YAPILANLAR
Koltuk ve Aynalar ayarlanır,
Emniyet Kemeri takılır,
Ayaklar Debriyaj ve Fren pedallarına konulur,
Vitesin boşta olup olmadığı kontrol edilir.
ARACI KULLANIRKEN YAPILANLAR
Araç çalıştırılır,
Debriyaja basılır,
Vites 1. vitese takılır,
El freni indirilir,
Sol sinyal verilir,
Sol geriyi görme aynasından trafik akışı kontrol edilir,
Debriyaj yavaş bırakılıp, gaza hafif basılarak yola çıkış yapılır.
ARACI DURDURURKEN YAPILANLAR
Aynalardan trafik akışı kontrol edilir,
Sağ sinyal verilir,
Önce debriyaja sonra frene basılır,
Vites gerekirse küçültülerek araç durdurulur.
DİZEL ARAÇLARDA
MOTOR DEVİR GÖSTERGESİ
A: Ekonomik yakıt tüketimi (1500-2500 arası) 1500 dev/dk altına indiğinde vites küçültülür. 2500 dev/dak üstüne çıktığında vites büyütülür.
B: Rölanti de çalışması anlamına gelir.
BENZİNLİ ARAÇLARDA
MOTOR DEVİR GÖSTERGESİ
A: Ekonomik yakıt tüketimi (2000 -3000 arası) 2000 dev/dk altına indiğinde vites küçültülür. 3000 dev/dk üstüne çıktığında vites büyütülür.
B: Motorun rölantide çalıştığı anlamına gelir.
Harekete Geçmeden Önce Yapılacak İşlemler.
Araca binmeden önce sağdan akan trafik kontrol edilir, uygunsa kapı açılıp içeri girilir.
Ayna kontrolleri yapılır, oturduğunuz koltuk kendi durumunuza göre ayarlanır ve emniyet kemeri takılır.
Debriyaja basıp vites boşa alınır. (Ayrıca aracın ileri geri hareket etmemesi için sağ ayak ile frene basılır.)
Kontak yerine takılıp çevrilir, motor çalıştırılır,
Motor çalıştıktan sonra debriyaj pedalına basıp vites kalkış durumuna (Vites 1'e) getirilir.
Kalkış sinyali verilir. ( Sol sinyal)
El freni bırakılır.( El frenini bırakırken hafif yukarı çekerken düğmeye basılır, o durumda aşağı indirilir.)
Kalkış esnasında iç ve dış geriyi görme ayna kontrolleri gelen araç var mı diye tekrar yapılır.
Debriyajı belirli bir noktaya (kavrama noktası) getirirken bir miktar gaz verilir ve kalkış tamamlanır. (Debriyajın kavrama noktasını iyi öğrenin)
Trafik akışı ve o andaki hızımız uygunsa, gaz belirli ölçüde arttırılır ve vites 2'ye alınır. Gaz ve debriyaj pedalları kullanılırken birine basıldığı zaman diğeri kaldırılır. Öteki kaldırılırken diğeri indirilir.
Vites büyütürken hangi viteste olursanız olun, gaz ilk önce yavaş yavaş arttırılır. Belirli bir hıza ulaştığımız zaman, (motor sesi sizi uyaracaktır) vites büyütülür. Debriyaj bırakırken kontrollü bir biçimde bırakılır.
DURUŞTA YAPILACAK İŞLEMLER
Gazdan ayak çekilir, araç kendi halinde biraz hareket eder.(Önünüz uygun değilse hemen frene basılır ve bu sırada ayna kontrolleri yapılır.)
Ayna kontrol edilir, sağ sinyal verilir, Yavaş gidiyorsanız ilk önce debriyaja sonra frene basılır. Hızlı gidiyorsanız ilk önce frene sonra debriyaja basılır. Fren arabayı sarsmayacak şekilde kullanılır. Arabanız durma noktasına gelirken mutlaka debriyaj kullanılır. Debriyaja motor stop etmesin diye basılır. Duracağınız yer, arabanın istediği yer değil,sizin istediğiniz yer olmalıdır.
Vites boşa alınır, sinyal kapatılır. Motor stop ettirilir kontak anahtarı kapatılır.
Vites 1 e alınır, el freni düğmesine basmadan yavaş bir şekilde yukarı doğru çekilir.
İlk önce debriyaj kaldırılır, sonra frenden ayağınız çekilir. Emniyet kemeri çözülür.
Sol arka kontrolü 100 metreyi görecek şekilde yapılır. Sağ elle kapı açılır. (trafiği kontrol ederek.) Araçtan dikkatli ve kontrollü bir şekilde inilir.
Devamı İçin Tıklayınız
Bu içerikle ilgili diğer bağlantılar: